Лицата на живия град

Лицата на живия град

140 идеи

„140 идеи“ е българска група от графити артисти, сформирана през 2008 г. от артистите с псевдоними: Йето, Телето, Джърмейн и Флак, които решават да обединят своите независими стилове. За повече информация относно творчеството на групата посетете www.140ideas.eu .

Георги Мамалев

Георги Мамалев е един от най-популярните български актьори. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Е. Халачев през 1977  г.. От тогава е в Народен Театър Иван Вазов.

Изиграл е десетки роли в киното и театъра.В началото на осемдесетте заедно с Павел Поппандов и Велко Кънев създават популярния проект НЛО, а по-късно и едниоменното телевизионно предаване „Клуб НЛО“.

През 2012 г. Мамалев отбелязва юбилея си със своя трети моноспектакъл „Какво става?“.

Живко Мутафчиев

Живко Мутафчиев е роден през 1967 г. в гр. Айтос. През 1986 г. завършва Художествената гимназия в гр. Казанлък, а през 1994 г. – Художествената академия в гр. София, специалност графика в класа на проф. Стоян Стоянов. Работи в областта на живописта, графиката и рисунката, като реализира редица самостоятелни изложби и участия в страната и чужбина: Германия, Франция, Холандия, САЩ, Испания.

Награди:
• 2006 – Първа награда Die Kunst der Kommunikation - Telecom “htp”, Sparkasse, Хановер, Kreissparkasse, Пайне, Германия.
• 2010 – The Best Prize Works of the 4th International Exlibris Invitation Exhibition of Fu Xian Zhai, Шанхай, Китай.
• 2011 – The Excellent Prize of the 5th International Exlibris Invitation Exhibition of Fu Xian Zhai, Шанхай, Китай.

Негови творби са собственост на НХГ, София, на Музея за модерно изкуство във Фонтенбло, Франция, частни колекции в Австрия, Германия, Франция, Швейцария, Гърция, Холандия, Белгия, Великобритания, Русия, САЩ, Испания.

От 1993 г. е член на Фондация Taylor, Париж.

Иво Илиев

Иво Илиев работи повече от 10 години в областта на дигиталните комуникации и маркетинг. Със своя екип изготвя концепции и реализира множество международни и национални маркетинг кампании онлайн за фирми и институции от ЕС и САЩ. Иво списва професионален блог www.ivosiliev.com , изнася лекции и провежда обучения на теми: социални медии, дигитални комуникации, е-маркетинг и оптимизация за търсещи машини.

Иво Илиев вярва, че живеем във времена, в които едно от най-скъпите и ценни неща е информацията, и затова създава своя блог. Той иска да сподели своите познания, мисли и идеи и да почерпи от познанието, мислите и идеите на читателя.

Максим Бехар

Максим Бехар е признат PR експерт, с богат опит и знания в областта на публичните комуникации. Той обича да чати, да работи в Мрежата, занимава се със сериозни бизнес проекти и социални медии. Харесва рок музиката, технологичните новости, обича да пътува, да се среща с нови хора и да се изправя пред нови предизвикателства. Сред хобитата на Максим са четенето и писането, колоезденето и скоковете с парашут.

Павлин Петров

Павлин е роден в Русе преди 37 години, по-късно живее в Плачковци, Трявна и Габрово.

През 2008 година Петров създава своя първи творчески цикъл със заглавие „ГЛАГОЛИЦА И ПРАБЪЛГАРСКИ РУНИ”. Изложбата пътува под патронажа на Международна асоциация за българско изкуство по света /МАБИС/

С времето изложбата се превръща в своеобразна визитна картичка на художника. Творбите, включени в нея, са били експонирани на много емблематични за културата и изкуството места в страната. След тяхното представяне в Аулата на Софийската духовна семинария и Информационния център на Европейския съюз в България, през 2010 година те бяха подредени в Министерството на образованието, младежта и спорта.

„ГЛАГОЛИЦА“ е единствената самостоятелна авторска изложба от колекциите на Министерството на външните работи на Република България, която пътува по света като посланик на българщината.

проф. Тодор Варджиев

Тодор Варджиев следва в Националната художествена академия в София. По-късно заминава за Германия, където завършва Herder–Institut за немски език и Академията за графика и изкуство на книгата в Лайпциг. През 1972 г. придобива магистърска степен по изкуство на книгата и графичен дизайн при проф. д-р Алберт Капр и проф. Валтер Шилер. След завършването си работи в България като художник-редактор в издателство „Народна младеж“. Днес преподава в Националната художествена академия. В периода 1989–1990 г. е заместник–ректор, а през 2003–2005 г. оглавява катедра „Книга и печатна графика“. През 2007–2008 г. е гост-професор в Университета за приложни науки в Аман, Йордания. Представя в доклади и калиграфски демонстрации постиженията на българската книга и шрифт в редица европейски и световни градове.

Автор на графичния дизайн на българските документи за самоличност (1999–2011 г.):  паспорти, лични карти, свидетелство за МПС, визов стикер.Автор на запазените знаци на: Министерството на околната среда, Националната художествена академия, Комуникационната стратегия за членство на България в ЕС, Спорт тото (2003), Атлантическия клуб в България, Международния технически панаир в Пловдив, Авиокомпания „България  Еър“ (2003), Националната съобщителна система, Съюза на колекционерите в България, Фондация „Приятели на Чикаго“ и др.Автор на иконостаса в храм „Св. Винченцо и Анастазио“ на площад „Фонтана ди Треви“, Рим.Автор на мемориална композиция по повод посещението на Н.Св. папа Йоан Павел ІІ в България в Градините на Ватикана, Рим.Участия и отличия в национални и международни изложби и биеналета за графичен дизайн и изкуство на книгата и шрифта в Белгия, Япония, Германия, Италия, Франция, Финландия, Чехия, Унгария, Русия, Куба, Румъния, Йордания, Кипър, Мексико, Китай.

Международни награди:

1976 – X Международен конкурс на здравна тема, Италия – почетен плакет.1977 и 1982 – Международна изложба на книгата IBA, Лайпциг – бронзов медал и почетен диплом.1980 и 1984 – IX и XI биенале на графичния дизайн, Бърно – златен и сребърен медал.1985 – Международен конкурс за плакат, Москва – почетен диплом.2011 – Награда „Гаскар“ на град Габрово от Международното биенале на хумора и сатирата, Габрово.